Skab fællesskaber med vandreture

Hvis du gerne vil styrke fælleskaberne i dit lokalområde er der måske en enkelt måde at gøre det på. 61 % af besvarelserne i en stor DGI-undersøgelse peger på, at der mangler fælles vandreture sammen med andre i lokalområdet.

Hvad er det vigtigste du arbejder med for tiden? Det spørgsmål fik jeg forleden, og jeg var ikke i tvivl. Fællesskaber er svaret. På mit visitkort står der DGI og lokaludvikling, men såvel lokalsamfund som foreningsliv er båret af fællesskabet og lyst til at gøre noget sammen. Vi er måske nok meget individuelle i vores valg, men vi har alle lyst til at dele vores oplevelser med andre, løfte i flok, eller måske udveksle resultater på vores aktiviteter.

Det sociale element vinder atter frem og meget glædeligt også hos de unge. Ikke alt kan udleves via telefonen.

Flere fællesskaber uden for foreninger
Danmark er et foreningsland, men jeg oplever flere og flere fællesskaber, som på mange måder har foreningens grundværdier. Fællesskabet er måske ikke så struktureret, men motivationen er høj. Den manglende struktur giver tillige ofte en større rummeligheden, og dermed plads til aktiviteter og tiltag som foreningslederen måske ikke ser.

Borgere mangler vandreture
En påstand! Måske, men sikkert er det, at hvis man spørger medlemmerne i en forening, hvad de mangler, ligger ønskerne ofte inden for den ramme, foreningen allerede har udstukket. Spørger man det brede fællesskab, hele lokalsamfundet, bliver svarene bredere og uden filter.

I forbindelse med Landsbyklyngeprojektet har vi spurgt borgerne, hvilke aktiviteter de manglede mest. Mange tusinde har svaret, og faktisk er vores undersøgelse den største af sin art, og dermed god at forholde sig til. Der kom mange forskellige svar og gode forslag, men det er overraskende for mig og mange andre, at vandreture i fællesskabet er det der mangler mest, hvis borgerne har ordet.

Faktisk er det hele 61 % af deltagerne i undersøgelsen, som peger på vandreture og helst sammen med andre. Til jer der måske tænker, ja der bor også mange ældre i lokalsamfundene, så viser en opdeling i aldersgrupper, at det er de yngre, altså også børnefamilierne, der har det største ønske.

DGI hjælper gerne
Vandreture er en aktivitet der kan igangsættes uden den store fundraising – så frem med det lokale landkort, kære frivillige. Hvis I ønsker data har DGI måske allerede tal på jeres fællesskab, og ellers har vi skabelonen klar, og gennemføre gerne en kortlægning.

Udgivet af

Carsten Blomberg

Carsten Blomberg Hansen, DGI Lokaludvikling, afdelingsleder. Projektansvarlig for Landsbyklynger og sekretariatet. Mobil 29 91 19 50

Skriv et svar