Velbesøgt Food Festival i Landsbyklyngen Kronjylland

Hvis man gerne vil skabe et lokalt forankret og vellykket arrangement, som samler kreative sjæle, godt håndværk og ikke mindst nysgerrige blikke, så skal man fremover skæve lidt til Landsbyklyngen Kronjylland.

 Lørdag d. 15 september inviterede Landsbyklyngen Kronjylland i samarbejde med Mellerup Efterskole indenfor til deres første Food Festival. Uden mad og drikke kommer gæsterne ikke – derfor havde arrangøren bag festivalen sørget for at få inviteret lokale producenter til at komme og vise deres bedste varer frem for de besøgende.

Der kunne på dagen både nydes lokale delikatesser og råvarer, og samtidig havde lokale kunstnere valgt at vise deres smukke håndværk frem ved små intime udstillinger.

Der er ingen tvivl om at udsigten til lokale smagsprøver lokker besøgende til, så omkring 500 gæster besøgte festivalen i løbet af dagen, og der er efterfølgende udelukkende kommet positive tilbagemeldinger fra både udstillere og gæster.

Idémanden bag er glad

En af initiativtagerne bag Food Festivalen, Bent Glad Jensen, ser tilbage på et meget vellykket arrangement, som trak mange gæster til på dagen. ”Vi fik virkelig vist lokalområdet, hvad landsbyklyngen kan og vil, når bare idéen er god, og alle arbejder i samme retning”.

Bent Glad Jensen var særligt begejstret for, at det lykkedes ikke blot at byde på mad og drikke til årets Food Festival, men at man med stor succes kunne fremvise en bred vifte af underholdning. ”Vi vidste, at der var rigtig mange dygtige folk i lokalområdet, som virkelig kan noget. Men vi var i tvivl, om de ville komme og vise sig frem”, lød det fra en meget tilfreds tovholder.

Handlingen overhalede næsten ideen

Da først idéen om Food Festivalen var skabt tilbage i foråret, strømmede det ind med forslag og initiativer til, hvordan sådan et arrangement kunne løbe af stablen. På et tidspunkt måtte tovholderne bag stoppe op og spørge sig selv; ”Hvad var egentlig den oprindelige idé?”.

”Det blev nødvendigt i endnu højere grad at få præciseret mål og aktiviteter, og derigennem undgå at sætte flere aktiviteter i gang, end det var muligt at afvikle. Samtidig var det vigtigt for os at forblive konkrete og tro imod vores idé og udgangspunkt” udtaler Bent Jensen Glad.

Et stort set up kræver stor frivillighed

Det er vigtigt, at mange mennesker er med til at løfte opgaven, når der skal stables et stort arrangement som Food Festival på benene. I Kronjylland må man også erkende, at det at tiltrække frivillige også er en udfordring på de kanter. Heldigvis støttede både ledelse og elever fra Mellerup Efterskole op ikke bare med en perfekt location, men i den grad også med en masse unge frivillige mennesker, som alle ydede en rigtig fin indsats på dagen, hvad enten det gjaldt parkeringsanvisning, servicering, oprydning o.a. efterfølgende.
”Fremadrettet vil vi have et større og langt tidligere fokus på rekruttering af et frivillighedsteam bag projektet”, siger Bent Glad Jensen.

Hele området repræsenteret

Fra starten var det overordnede formål med festivalen at afholde et arrangement, som tilgodeså både aldersgrupper og alle landsbyer i Landsbyklyngen Kronjyllands geografiske område. Hensigten var desuden at give borgere fra området mulighed for at præsentere og sælge de produkter, som fremstilles i lokalområdet.
Derudover skulle dagen være et stort udstillingsvindue for alle borgere i Landsbyklyngen Kronjylland, deres familier og venner samt potentielle tilflyttere. Samt derigennem at hjælpe til etablering af yderligere fællesskaber på tværs af landsbyerne i klyngerne.

I alt 40 aktiviteter blev gennemført i forbindelse med festivalen. Blandt fødevarer og lokale delikatesser blev der også fremvist lokal kunst og småhåndværk. På scenen var der musikalske indslag blandt andet optræden med eleverne fra Mellerup Efterskole, og på gulvet var der lirekassemusik.

 Positiv feedback giver blod på tanden

Bent Glad Jensen fortæller; ”Der har været en rigtig stor feedback fra alle omkring festivalen, og mange har allerede tilkendegivet, at de ønsker at deltage igen næste år. Det betyder meget for os at få både positiv og negativ respons fra de deltagende parter”.
Ud fra den indhøstede erfaring er Projektgruppen allerede i gang med at planlægge næste års festival, og datoen er lagt fast til lørdag d. 14 september 2019.

Bent Jensen Glad fortæller; ”måske får festivalen næste år et nyt navn, for derigennem at tilgodese det meget store antal udstillere, som har deltaget med i sær småhåndværk, da det er meget vigtigt, at navnet på festivalen også afspejles i aktiviteterne. Samtidig er der allerede nu øget fokus på rekruttering af flere udstillere inden for fødevaresektoren.” afslutter Bent Jensen Glad.

Landsbyklyngen Kronjylland er et samarbejde mellem landsbyerne Albæk. Tjærby, Østrup, Vestrup, Harridslev, Mellerup, Støvring, Tvede, Lindbjerg, Linde, Mejlby, Gimming og Lem.

Gode råd fra Landsbyklyngen Kronjylland:

  • Planlæg i god tid
  • Tidlig fokus på rekruttering og organisering af frivillige
  • Sørg for at navnet på arrangementet afspejler arrangementets indhold
  • Tag initiativ til feedback fra både udstillere og gæster
  • Vær opmærksom på evt. andre arrangementer i området og muligheden for et samarbejde.

Udgivet af

Carsten Blomberg

Carsten Blomberg Hansen, DGI Lokaludvikling, afdelingsleder. Projektansvarlig for Landsbyklynger og sekretariatet. Mobil 29 91 19 50

Skriv et svar