Sæt pris på din by viser, hvad klynger kan gøre for landsbyer

Af Katrine Friisberg

Indslag i TV SYD, i TV Avisen på DR og artikler i de lokale aviser. Folketingspolitikere, som tog på busrundtur til fem landsbyer. Med direktør i De Samvirkende Købmænd John Wagner og formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard som passagerer.

Direktør for de samvirkende købmænd john wagner klipper snoren
Direktør for De Samvirkende Købmænd, John Wagner, klippede snoren til Sæt Pris På Din By i Hærvejsklyngen.

Hærvejsklyngen fik masser af opmærksomhed da den i weekenden var udvalgt til at deltage i pilotprojektet for Sæt Pris På Din By. En festdag, som fremover en gang om året skal skabe fokus på at huske at støtte den lokale butik.

Hvad en landbyklynge kan
Hvis de fem landsbyer ikke var samlet i Hærvejsklyngen kunne de have kigget langt efter arrangementet i år. Der skulle være en købmand, som er medlem af De Samvirkende Købmænd og en landsby, som deltager i Landdistrikternes Fællesråd. Og alt det har Hærvejsklyngen – ikke i én by, men samlet set.

– Det viser, hvad en klynge kan. En landsbyklynge virker, fordi den sikrer noget, som ellers ikke kunne sikres, hvis ikke byerne arbejdede sammen. Det kræver nogle ressourcer at komme med i sådan et projekt. Det er kun på grund af kombinationen af byer, at det kan lade sig gøre, siger Peter Gran Boesen, som er proceskonsulent i Hærvejsklyngen.

Har givet liv til mere samarbejde

Fra venstre er det folketingspolitikerne Troels Ravn (S), Anni Matthiesen (V), Min Købmand i Gesten, Allan Piihl Haagensen, direktør for De Samvirkende Købmænd, John Wagner og formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

Arbejdet med at bygge Hærvejsklyngen op gør en stor forskel, mener han.

– Nu har vi brugt trekvart år på at bygge en platform. Det er vigtigt, at man har den fælles platform, som Hærvejsklyngen udgør. Bare det at man kan sige, at man har et samarbejde, rykker noget. Og så skal man være klar til at gribe muligheden. Det er et eksempel på, at dørene åbner sig, når man gør en indsats, siger Peter Gran Boesen.

Sæt Pris På Din By skubbede også yderligere til samarbejdet i Hærvejsklyngen, hvor de lokale handlende skabte forskellige arrangementer sammen. For eksempel fælles morgenkaffe. Den lokale brygmester i Bække serverede smagsprøver i blomsterbutikken Kjærs Blomsteri. I Gjerndrup viste lokale behandlere af forskellig slags, hvad de tilbyder. Og Min Købmand og fire Dagli’Brugsen gik sammen om en fælles annonce med ens tilbud i den lokale ugeavis. Og meget mere.

Brygmester Tim Hyldahl serverede smagsprøver på sin nye øl i baglokalet hos Kjærs Blomsteri i Bække.

Åbnede folks øjne for mulighederne
Den lokale ildsjæl Kirsten Bruun, som også er ansat i projektet, mener, at det betyder meget for det fortsatte arbejde i Hærvejsklyngen.

– Der er nogen, der har fået øjnene op for, hvad klyngen kan. Folk var så glade. Det var en rigtig god dag. Jeg er meget imponeret af, at de alle steder havde gjort så meget ud af det. Det overgik mine forventninger. Politikerne syntes også, det var helt vildt. De kunne godt have brugt endnu længere tid på rundturen. Der var også nogle lokale folk med, som ellers ikke havde tænkt så meget over samarbejdet i klyngen, men som fik øjnene op for mulighederne, siger Kirsten Bruun.

Der var mere handel på dagen i Kjærs Blomsteri end på en almindelig lørdag. Fremover vil Hærvejsklyngen tage flere tiltag for at minde folk om at handle lokalt.

Det kommer til at betyde noget for det videre arbejde med at gøre de lokale tilbud til turister synlige, med at skabe ekstra tilbud på tværs af foreninger og sætte fokus på bosætning.

 

 

 

Se omtalerne af Sæt pris på din by i Hærvejsklyngen

Skriv et svar