Hærvejsklyngen-mødes-til-byvandring

Hærvejsklyngen: Fællesskab skal bygges op fra dag ét

Af Katrine Friisberg

Essentielt for et samarbejde er fællesskab. Læs her, hvordan Hærvejsklyngen har arbejdet med at skabe et fællesskab på tværs af landsbyer og få gode råd til opbygning af fællesskab.

Lokale-deltager-i-landsbyvandring-i-Hærvejsklyngen.
Til byvandringerne i Hærvejsklyngen fortalte de lokale om historie og steder af betydning i landsbyerne.

Overraskelser, aha-oplevelser og en stigende følelse af fællesskab. Mellem 200 og 300 mennesker i alt har været med, når Hærvejsklyngen har arrangeret byvandringer i de fem landsbyer Bække, Gesten, Gjerndrup, Hovborg og Lindknud. Det har givet en fælles forståelse af landsbyernes ligheder og muligheder for at samarbejde.

Hvordan giver samarbejdet mening?
Proceskonsulent Peter Gran Boesen har sammen med klyngens styregruppe og arbejdsgrupper fra dag ét i udviklingsprocessen af Hærvejsklyngen lagt vægt på at opbygge et fællesskab.

– Det er fint at have en udviklingsproces, som har fokus på de overordnede linjer. Men hvis du ikke samtidig sørger for at folk lærer hinanden at kende, er det svært. For vi skal finde ud af, hvor og for hvem samarbejdet giver mening, siger Peter Gran Boesen.

Netværksmøder og byvandringer
Sammen med de frivillige i Hærvejsklyngen har han stået bag byvandringer og en række netværksmøder blandt de lokale borgere, turist- og erhvervsvirksomheder. Lige nu er der en film om klyngen på vej – alt sammen for at lære hinanden bedre at kende.

– Når vi trykkede folk lidt på maven, fandt vi ud af, at de ikke kendte meget til hinandens byer. Heller ikke erhvervslivet vidste nok om, hvilke spændende virksomheder, som der lå i de andre landsbyer, og at de faktisk kunne bruge hinanden, fortæller Peter Gran Boesen.

Flere tilbud end storbyerne
For formand i styregruppen for Hærvejsklyngen, Thomas Matthesen, er kendskabet til hinandens landsbyer i klyngen afgørende.

– Det er en betingelse for Hærvejsklyngen, at vi kender til hinanden og ved, hvad de enkelte byer kan tilbyde. Hvis vi i Hovborg gerne vil udvikle os som turistby, har vi brug for at vide, hvad de andre byer kan tilbyde. Sammen har vi mulighed for stå stærkere i det samlede tilbud. Det giver en gevinst for os alle, siger Thomas Matthesen.

Kendskab giver flere tilbud
På den måde finder beboerne også ud af, at de som et fællesskab kan tilbyde mere end de større byer i nærheden.

– Nu er der for eksempel LAN-party i Gesten. Der har vi mulighed for at komme ud på tværs af byerne og tilbyde det, som man troede kun var i storbyerne. Det styrker vores bosætning, når vi alle sammen har som mål at stå stærkere på det område. Det I troede, at man kun kunne finde i storbyerne, kan vi tilbyde.

Ønske: større turisme og bosætning
Hærvejsklyngen bygger på et fælles ønske i de fem landsbyer om at styrke bosætning og turisme, og den udvikling afhænger af fællesskabet.

– Det handler om at stå sammen. Det skal udvikle sig og have mulighed for at vokse, siger Thomas Matthesen.

3 gode råd fra Thomas Matthesen og Peter Gran Boesen:

1.
Opbyg kendskab til hinanden og sæt gang i test-handlinger fra begyndelsen – selv når I ikke er helt klar over, hvad landsbyklyngen bliver til.

Kendskab og konkrete handlinger er med til at gøre klyngen mere forståelig i den ellers lidt flyvske udviklingsproces. Og bliv ved med at udvikle kendskabet hele vejen igennem.

2.
Skab relationer mellem mennesker. Relationer skaber kendskab. Kendskab skaber tillid. Og tillid er grobunden for et godt samarbejde.

3.
Vær nysgerrig og tålmodig. Pak dine forestillinger om, hvad der ikke kan lade sig gøre væk. Man kan have en tendens til at tænke, at det har vi prøvet før. Men nu er vi i en anden kontekst, så vi skal give os tålmodighed til at turde at undersøge og udvikle på nye måder.

Skriv et svar