Unge med passion kan være en afgørende faktor for fremtidens demografiske udvikling mellem land og by

Unge der aktivt går ind i kampen for at bevare det nære og gode liv i lokalsamfundene er et kæmpe aktiv for et sammenhængende og varieret fremtidigt Danmark.

En større undersøgelse fra 2011 viser at unge forlader landsbyen til fordel for storbylivet og at de ikke vender tilbage igen. Jobmulighederne er den ene forklaring men en anden og nok vigtigere faktor er at der ifølge undersøgelsen er mere status i at bo i byen og at man nærmest bliver afkrævet en forklaring hvis man flytter fra byen og retur igen.

Undersøgelsens kommentarer giver især medierne skylden for dette ved at sprede et negativt billede af landområderne.

Vi skal altså samle på de gode historier og vi skal formidle dem i stor stil.

En god historie er på vej i landsbyklyngen i Holstebro (Sdr. Nissum, Thorsminde, Madum, Husby og Staby). Klyngen har nemlig en spirende og særdeles iderig unge gruppe. Gruppen er kommet op og stå ved de unges eget initiativ og med lidt støtte fra en af Tordenskjolds soldater i området. Der bliver lige nu arbejdet med emner som et ungehus, gode boliger for de unge og aktiviteter som gør at de unge kan blive i området i stedet for at skulle køre til Holstebro – ligesom de kan trække unge fra de større byer ud til klyngen i stedet for.

En ting som allerede har vist sig er, at de unge allerede nu kan se fordele ved at være med i gruppen. De et kommet til at kende flere unge i deres nærområde. I skrivende stund er ungegruppe ved at få en fællesnytårsaften op og stå, så de kan blive i nærområdet. Mon ikke det lykkes og mon ikke der også kommer unge fra byerne og fejrer nytåret med vandet i baggrunden og nærheden tæt ved.

Klynges fokus i forhold til ungegruppen er hvordan vi bedst støtter op omkring ungegruppen for på den ene side at hjælpe og støtte hvor det giver bedst mening men samtidig ikke tager ejerskabet fra gruppen – hvilket er en vigtig og meget spændende opgave.

 

4 tanker om “Unge med passion kan være en afgørende faktor for fremtidens demografiske udvikling mellem land og by”

  1. Hej Marie

   Vi er kun lige i opstarten af projektet, så det er begrænset hvor meget mere der er lige nu, men det går heldigvis stærkt og jeg skal nok skrive mere herinde efterhånden som vi kommer fremad i processen. Du er også meget velkommen til at kontakte mig på 20988025.

   Hilsen
   Malene

 1. Jeg er meget interesseret i at høre mere om denne undersøgelse, gerne med reference til selve undersøgelsen, da mit eget igangværende forskningsprojekt (PhD) viser tilsvarende tendenser, så det vil være ganske interessant at se nærmere på.

Skriv et svar